Stuur ons een berichtje

Jochem Geerdink

Dit was Pinkpop 2024!

Pinkpop 2024 is een editie die niemand snel zal vergeten. Het weekend begon op vrijdag met stortbuien en sloot af onder een schitterende zon op zondag. KINK was er van begin tot eind bij en in dit artikel blikken we terug op vijf opmerkelijke acts die het festival wat ons betreft extra bijzonder maakten:

Royal Blood | Dag 1
De eerste dag van Pinkpop is een rustige, regenachtige dag. Bezoekers kunnen heel snel van het ene naar het andere podium lopen, zonder te struikelen over kleedjes, bekers of andere festivalgangers. Zo kom je met gemak wel héél dichtbij de mannen van Royal Blood.

Ondertussen heeft de aanhoudende regen het festivalterrein omgetoverd tot een zee van kleurrijke poncho’s. De Royal Blood fans zijn er klaar voor. Het publiek blijft gewoon op zijn plek staan om te genieten van de ijzersterke rock performance van de tweekoppige band. Net als in 2022 bewijzen zanger/gitarist Mike Kerr en drummer Ben Tatcher wederom dat hun show headlinerwaardig is. Kerr brengt een glimlach op de gezichten van de doorweekte toeschouwers met zijn opmerking: "Thanks for watching us in the rain, that makes you instantly fucking cool."

Keane | Dag 1
Later op de avond staat Keane voor de vierde keer in hun carrière op het podium van Pinkpop. Ze vieren het twintigjarig jubileum van hun doorbraakalbum Hopes and Fears. Zanger Tom Chaplin bedankt het publiek voor hun steun en benadrukt hoe de Nederlandse fans, afgezien van de Britten, dik twintig jaar geleden als eerste in Europa hun muziek omarmden. 

Halverwege het optreden van Keane stopt het dan eindelijk met regenen en als kers op de taart verschijnt er een prachtige regenboog, wat de show voelbaar extra speciaal maakt. Het publiek zingt uit volle borst alle klassiekers mee, terwijl Keane nog altijd met evenveel enthousiasme en plezier de nummers brengt. Alsof ze nog steeds de jonge broekies van 20 jaar geleden zijn!

The Vices | Dag 2
Op dag twee is de modder op het terrein vervangen door houtsnippers. Een langgekoesterde droom gaat voor The Vices in vervulling; hun debuut op Pinkpop! Frontman Floris van Luijtelaar herinnert zich hoe hij in 2016 als bezoeker over het festivalterrein liep en hoopte ooit zelf op dat podium zou staan. Nu is dat moment daar, en het plezier en dankbaarheid straalt er bij de mannen duidelijk vanaf. Basgitarist Simon Bleeker speelt ondanks zijn recent opgelopen gekneusde ribben (of gebroken, hij weet het niet precies) alsof er niks aan de hand is. 

De band uit Groningen, net terug van een tour door Amerika, speelt op de tweede dag Pinkpop op Stage 4 de bekende nummers van hun debuutalbum Looking for Faces (2021), maar ook nieuwere tracks van het laatste album Unknown Affairs (2023). Het publiek moet nog even wennen aan de meest recente single 'Wrong Ones', dat vorige week KINK XL was. Hoewel de kleinere Stage 4 vaak over het hoofd wordt gezien op het Pinkpop terrein, weet The Vices een vol veld te trekken. Hun strakke performance en aanstekelijke energie laten het publiek geen moment los.

Nothing But Thieves | Dag 2
De Britse band Nothing But Thieves staat voor de vierde keer het Pinkpop-podium en levert wederom een optreden vol vuurwerk. Met knallers zoals 'Welcome to The DCC' en ontroerende ballads zoals 'Sorry' weten ze het publiek goed in te pakken. Frontman Conor Mason grapt over het succes van hun muziek op de radio, met name 'Sorry', dat volgens hem wel erg vaak wordt gedraaid.

Halverwege de show merkt Mason dat iemand in het publiek medische hulp nodig heeft en zonder enige aarzeling wordt de show stilgelegd om de situatie op te lossen. Zodra het is opgelost, pakt de band de draad weer op en. Het publiek staat dicht op elkaar en het is duidelijk hoe razend populair Nothing But Thieves nog steeds is. Wat ons betreft een waardige headliner!

Limp Bizkit | Dag 3
Van te voren wist je, Limp Bizkit gaat bijzonder worden. Je komt ogen en oren te kort, want zodra de band opener 'Break Stuff' inzet, start de langste mosh-pit van dit festival. Hij wordt alleen af en toe onderbroken door tracks van Back Street Boys, George Michael en Ed Sheeran, die DJ Lethal tussen elk Limp Bizkit nummer in plakt. En Ed Sheeran lijkt sowieso een rode draad te zijn deze show. Meerdere malen noemt frontman Fred Dirst zijn naam. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat Limp Bizkit normaal niet op eenzelfde festival komt als de Pinkpop-headliner. Het kan ook zijn, omdat Ed aan de zijkant staat toe te kijken.


Een paar weken geleden voegde Sheeran zich nog bij The Offspring op het podium, vandaag herhaalt hij dat kunstje bij Limp Bizkit, waar hij de microfoon in z'n handem geduw`d krijgt om een refreintje van 'Behind Blue Eyes' mee te zingen. De show blijft golven tussen hele harde rock en stiekem hele fijne popliedjes. Maar dat neemt niet weg dat de mosh-pit door blijft gaan en dat de EHBO tijdens het optreden al meerdere hechtingen heeft moeten zetten.

Datum

24 juni 2024

SHARE

NU op KINK

Gaslight Anthem

The '59 Sound

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje