Stuur ons een berichtje

Dit was Pinkpop 2023!

Het is zonder twijfel het meest iconische festival van Nederland. Al 52 edities weet Pinkpop de harten van de muziekliefhebber te veroveren. En de line-up van dit jaar is ook bewonderenswaardig. Red Hot Chili Peppers, Editors, Queens of the Stone Age, The War On Drugs, maar ook The Haunted Youth, The Lathums en zelfs The Black Keys staan dit weekend op het podium in Landgraaf en dankzij KINK waan je je ook vanuit je eigen huis op het festivalterein in Landgraaf!

DAG 1

De zaterdag begint goed, want de zon schijnt en de iconische roze tent (sinds vorig jaar niet meer naast het hoofdpodium, maar achter de North Stage) is goed gevuld voor The Haunted Youth. Voor deze sensatie uit België is het heel erg hard gegaan. Vorig jaar brak de band rondom Joachim Liebens definitief door met 'Broken' en vervolgens pakte ze lekker door met 'Teen Rebel'. Het leverde ze niet alleen een plek op de poster van Pinkpop op, later deze zomer staan ze ook op Rock Werchter en Lowlands! En Pinkpop kan, in elk geval, succesvol worden afgevinkt, want de tent heeft ondanks de warmte non-stop staan dansen!

LEREN VAN DE HEADLINER

En dat dansen zal later vandaag nog wel vaker gebeuren. Bijvoorbeeld bij The War On Drugs. Zij staan op het hoofdpodium, vlak voor headliner Pink. En waar de ene artiest wellicht liever zelf als headliner had opgetreden, vind The War On Drugs dat helemaal niet erg. "Zo kunnen we weer iets bijleren van Pink en haar crew", laat frontman Adam Granduciel weten in gesprek met KINK-dj Jasper Leijdens. 

En ook Editors is terug in Landgraaf. Zonder De Staat, maar wel met wilde plannen. KINK-dj Michiel Veenstra vroeg namelijk of de gecancelde tour uit 2020 nog ingehaald zou worden en wat in het vat zit... "We'd love to."

DAG 2

De tweede dag van Pinkpop begint nog warmer dan de eerste dag, maar dat houdt DeWolff niet tegen om flinke vlammenwerpers te gebruiken tijdens hun optreden in de tent-stage. David Draiman, de zanger van Disturbed is wel geveld door de hitte. Vanwege stemproblemen kan hij niet optreden. "Zo ontzettend balen", reageert een groep Disturbed fans. "Maar de vervanger is ook leuk", zeggen ze er meteen achteraan. Niemand minder dan Ramkot komt namelijk vanuit België naar Landgraaf om (na vorig jaar al op Stage 4 te hebben gestaan) de North Stage plat te spelen.

En dat terwijl boven het publiek de KINK-vlag wappert. Die vlag werd meegenomen door Rogier en zijn vriendengroep. "We hadden de afgelopen jaren een andere vlag, maar die was aan vervanging toe", vertelt hij aan KINK-dj Stefan Koren. "Deze gaat hopelijk nog lang mee!"

 
00:00
02:49

En die vlag wappert ook trots boven het publiek tijdens een heerlijk blok (misschien wel het mooiste blok). Want nadat Ramkot het gras voor de North Stage vast had opgewarmd, staan The Black Keys op het podium. En dat zal men weten ook. 'Gold On The Ceiling', 'Lonely Boy' en natuurlijk ook 'Little Black Submarines'.

QUEENS OF THE STONE AGE

En of het gesprek met KINK-dj Tim Op het Broek er aan bij droeg, weet niemand. Maar zeker is dat Queens of the Stone Age dé grote festivalband van deze tweede Pinkpop dag was. Vanaf de eerste klanken van 'No One Knows' (lekkere binnenkomer) stond het veld voor de North Stage te springen, te dansen, mee te schreeuwen en vooral ook te moshen. Of moeten we het kartonnen bordje dat boven de moshpit uitstak hier citeren en het hebben over de Joshpit?

DAG 3

Het lijkt een wonder, want op het moment dat het Megaland langzaam vol begint te stromen voor de eerste optredens van de finaledag, vallen er zowaar wat spetters uit de lucht. De eerste tekenen van een zwaar gewenste verkoeling. Want als er één zin is die veel werd uitgesproken op deze editie van Pinkpop, dan is het de zin: "Warm hé?" Het is zelfs zo warm dat Orange Skyline-frontman Stefan van der Wielen maar een verse beker bier over z'n hoofd leeg giet!

Sowieso was de show van Orange Skyline meer dan de moeite waard. Aan de lichaamstaal was duidelijk te zien dat de band zin had in hun Pinkpop debuut! "13 jaar geleden waren wij (Frontman Stefan en zijn broer en mede-bandlid Niels) voor het eerst op Pinkpop, als bezoeker", vertelt Stefan met een grote glimlach op zijn gezicht. Om later aangevuld te worden door zijn broer met de woorden: "Hier kan ik wel aan wennen."

Ook voor The Lathums is het vandaag de dag van hun Pinkpop debuut. En na een toer met The Killers, langs verschillende grote Arena's, is de festivalweide van Landgraaf aan de beurt. KINK-dj Joy Stempher vroeg aan frontman Alex Moore of ze klaar zijn voor grotere podia. "Zeker zijn we daar klaar voor! Over een paar jaar doen we de grote venues die The Killers doen ook", was het antwoord.

Het slotakkoord in Landgraaf, waar de regen inmiddels iets is toegenomen, is voor de Red Hot Chili Peppers!

Datum

16 juni 2023

SHARE

NU op KINK

T Rex

Get It On (bang A Gong)

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje