Stuur ons een berichtje

Deze KINK Artiesten Doen hun best voor het milieu

Je komt welliswaar snel van A naar B, maar het milieu schiet niet veel op met al die privé jets van wereldartiesten. Volgens onderzoeksbureau Yard staan er in de top 10 van grootste vervuilers geen artiesten die op KINK te horen zijn. Toch is het belangrijk om even wat waardering uit te spreken voor artiesten die extra hun best doen voor het klimaat.

THE 1975

Het album Notes on a Conditional Form trapt af met activiste Greta Thunberg, dat was stap een. Maar The 1975 doet veel meer voor het klimaat. Zo was het doel voor hun show in Finsbury park het volledig laten draaien op Hydrotreated Vegetable Oil, een plantaardig alternatief voor Diesel. Zo zou de uitstoot voor het evenement met 90% afnemen. Verder moedigen ze fans aan om oude blanko t-shirts mee tenemen, die ze bij de show kunnen laten omtoveren tot 1975 merch om zo de stapels kledig afval te verminderen. 

AHNONI

Zangeres en voormalig Down The Rabbit Hole headliner Ahnoni heeft zich flink afgereageerd op NFT's die bakken en bakken aan energie kosten en zo een ramp zijn voor het milieu. Ze zegt in een interview met Pitchfork: “I think it’s shit. They won’t stop until they have sucked the life and value out of every remaining shred of organic life and every last gasp of analog craft or thought and crammed it into Elon Musk and Grimes’ patented space dildo, headed for Mars to reauthor the future of sentience in their own psychotic and ethically bankrupt likeness.” Ze bracht eerder al het nummer "4 Degreees" uit over de opwarming van de aarde. 

FOALS

Het tweeluik Everything Not Saved Will Be Lost staat vol met teksten die verwijzen naar de klimaatnoodtoestand. Zie de clip van "Like Lightning" bijvoorbeeld. Bovendien maakten ze bij de Mercury Award uitreiking van 2019 een publiek statement door de vlag van "No Music On A Dead Planet" mee te nemen. Sinds dien heeft Foals toetsenist Edwin Congreave de band verlaten om economie te gaan studeren mer als doel: meer kunnen doen voor het klimaat. 

PEARL JAM

Ook Pearl Jam heeft een samenwerking met Greta Thunberg. De klimaatactiviste is te zien in de clip "Retrograde" afkomstign van het Gigaton album. Al sinds 2003 houdt Pearl Jam op hun site alle uitstoot van hun tours bij op basis van vluchten van crew en band, vervoer van al het materiaal en het aantal bezoekers per evenement. De uitstoot van dit alles comenseren ze vervolgens door een deel van hun opbrengsten aan milieuorganisaties te doneren.  

SHERYL CROW

Threads, het meest recente album van Sheryl Crow, is waarschiijnlijk ook haar laatste. In 2007 ging ze al langs universiteiten om te waarschuwen voor de opwarming van de aarde, maar nu heeft ze de muziek helemaal achter zich gelaten om te strijden voor klimaatrechtvaardigheid. In een interview met NME zegt Crow dat we al veel eerder, veel meer drastische maatregelen hebben moeten nemen: “Oh my God, I think we’ve gone spiralling backwards as fast as you can go. (...) And I think we’re getting to the point now where we’re going to spend so much more money trying to undo what we had the opportunity to do years ago and didn’t do.”

NO MUSIC ON A DEAD PLANET

Onder de noemer Music Declares Emergency hebben verschillende artiesten zich verzameld om de klimaatcrisis extra onder de aandacht te brengen. De slogan 'no music on a dead planet' wordt gebruikt om politici aan te sporen meer voor het klimaat te doen. Platenlabels 4AD en Subpop zijn hier bijvoorbeeld bij aangesloten, maar ook artiesten zoals Foals, The 1975, Sam Fender, Savages, Declan McKenna, Arcade Fire, The Wombats, Jarvis Cocker van Pulp en ga zo maar door. 

Datum

3 augustus 2022

SHARE

NU op KINK

Foo Fighters

Wheels

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje