Stuur ons een berichtje

Deze KINK-acts hoor je terug in Daisy Jones & the Six

Heb jij de serie Daisy Jones & The Six al gezien? Deze serie, gebaseerd op het boek met dezelfde naam geschreven door Amerikaanse schrijver Taylor Jenkins Reid, vertelt het verhaal van een rock band in de jaren zeventig. Met alle muzikale invloeden die daarbij komen kijken. Deze KINK-acts zijn allemaal terug te vinden in Daisy Jones & The Six!

PATTI SMITH

Deze artiest mag op alle mogelijke manieren het spits afbijten. Patti's 'Dancing Barefoot' is de intro tune van Daisy Jones & The Six en zet daarmee de sfeer. Met teksten als "I'm dancing barefoot, Heading for a spin, Some strange music draws me in" schetst ze het vrije karakter van Daisy Jones, maar vult dit aan met zware riffs en stampende drums, als weerspiegeling van de problemen die haar onder de oppervlakte opwachten. 

LOU REED

Uiteraard is het onmogelijk om een serie over de jaren zeventig te maken zonder fenomenale soundtrack. De eerste rommelige oefensessies waar de bandleden 'House of the Rising Sun' van The Animals repeteren terwijl zangeres Daisy Jones een concert van The Byrds bijwoont, om maar een voorbeeld te noemen. Verder hoor je muziek van o.a. Lou Reed, Roxy Music, T. Rex en Heart. 

JANIS JOPLIN

In het hoofdpersonage zijn zowel Janis Joplin als diverse artiesten terug te zien. Haar hippie-esque verschijning met lang rood haar doet al snel denken aan Florence Welsh, al is de vergelijking met Janis Joplin waarschijnlijker. Het losbandige imago, het drugsgebruik en de eeuwige blote voeten maken de gelijkenis onmiskenbaar. In het boek wordt Joplin ook nog expliciet genoemd, in een scène waarin hoofdpersoon Jones ontbijt maakt en Janis Joplin hit 'Mercedes Benz' zingt. 

BRIGHT EYES

Voor de serie zijn diverse originele nummers geschreven en opgenomen. Hiervoor zijn verschillende prominenten uit de indie en rock scene van stal gehaald. Jason Boel bijvoorbeeld, drummer voor de band Bright Eyes. De voornaamste songwriter, het brein achter de muziek en producer achter alle Daisy Jones & The Six tracks is Blake Mills, die eerder samenwerkte met Marcus Mumford, Fiona Apple, Alabama Shames en, jawel, Bright Eyes. 

PHOEBE BRIDGERS

Het nummer speelt geen hele grote rol in de serie, maar in aflevering vier van de serie hoor je de track 'Type of Guy', geschreven door niemand minder dan Phoebe Bridgers. De zachte tokkel-gitaren, de hoge praat zang, en de typerende lyrics verraden de betrokkenheid van Bridgers. Verder gaan de geruchten dat Bridgers, oud KINK-XL houder met o.a. de boygenius-track 'Not Strong Enough', ook mee heeft gewerkt aan het nummer 'Two Against Three', omdat dit de enige track op het Aurora-album is zonder vermelding van andere collaborateurs. 

OZZY OSBOURNE

Naast alle folk en het singer-songwriter invloeden die voorbij komen is er ook ruimte voor het hardere geluid van de jaren zeventig. Enter Ali Tamposi. Zij heeft als songwriter een enorm breed palet aan artiesten uit de brand weten te helpen. Van pop acts zoals Beyoncé en Kelly Clarkson, maar ook KINK-artiesten waaronder blink-182. Als klap op de vuurpijl heeft Tamposi aan allebei de nieuwe albums van Ozzy Osbourne meegeschreven. 

MUMFORD & SONS

De grote hit van Daisy Jones & The Six is 'Look At Us Now (Honeycomb).' Dit is de eerste samenwerking waarmee rockband The Six en zangeres Daisy Jones samengebracht worden en tevens de track in de serie die de band lanceert richting het supersterrendom. Een van de schrijvers achter dit nummer is niemand minder dan Mumford & Sons frontman Marcus Mumford.

FLEETWOOD MAC

De meest prominente afwezige aanwezige in deze serie is Fleetwood Mac. Daisy Jones & The Six gaat over een rockband in de jaren zeventig, met leden uit zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk, die al dan niet met elkaar in een romantische of seksuele relatie belanden, of op andere manieren in conflicten verzeild raken. Schrijver van het boek, Taylor Jenkins Reid, heeft bevestigd geïnspireerd te zijn door Fleetwood Mac. Dat dit verhaal een eerbetoon is aan misschien wel een van de grootste rockbands allertijden steekt ze niet onder stoelen of banken.

Datum

17 maart 2023

SHARE

NU op KINK

Nirvana

Love Buzz

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje