Stuur ons een berichtje

Deze artiesten weten van geen ophouden

Vandaag is het 43 jaar geleden dat Pink Floyd's The Wall verscheen. Meesterbrein achter dit legendarische album, Roger Waters, staat binnenkort in Amsterdam met zijn This Is Not A Drill-tour, oftewel zijn "first ever farewell tour". Dat roept de vraag op: Hoeveel afscheidstournees zullen er volgen? De tijd zal het voor ons en Roger Waters leren, maar als hij een voorbeeld neemt aan deze artiesten dan hoeft een afscheid of pauze niet per se een vaarwel voor altijd te zijn.

LEONARD COHEN

Voor het grootste gedeelte van zijn carrière had Leonard Cohen een standaard routine als het op touren aankomt. Daar kwam in de jaren negentig verandering in, toen Cohen in 1994 besloot een Boeddistisch klooster in te gaan. Na een aantal jaar van twijfel over het voortbestaan van Leonard Cohens muziekloopbaan, bracht hij in de late jaren negentig weer wat nieuwe tracks naar buiten. Een aantal jaren en albums verder was het weer tijd voor Cohen om het podium op te zoeken. Tussen 2008 en 2013 trad de zanger weer op. Zijn allerlaatste optreden was in Nieuw-Zeeland, in december 2013. 

KATE BUSH

Kate Bush is nooit echt enthousiast geweest over touren. De enige keer dat zij officieel tourde, was in 1979 ter promotie van haar tweede album Lionheart. Onderdeel van deze tour was een opreden in Carré in Amsterdam, één van de slechts negen optredens van Bush die ze ooit buiten het Verenigd Koninkrijk gaf. De enige concerten die Bush in de daarna gaf, waren een handje vol tv- en gastoptredens, waaronder een met Pink Floyd kopstuk David Gillmore in 1987. In 2014 klom Kate Bush tot aller verbazing opeens weer op de bühne met 22 showavonden in het Londense Appollo Theater. Of de 64-jarige Bush na de Stranger Things-hype nog wil uitpakken met een wereldtournee is onwaarschijnlijk, maar wie weet: de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

MY CHEMICAL ROMANCE

Terwijl My Chemical Romance in 2011 en 2012 op tour waren, waren ze er niet van op de hoogte dat het voorlopig de bands laatste tour zou zijn, op 22 maart 2013 ging de band uit elkaar. Als solo-artiest stond zanger Gerard Way in 2015 voor het laatst op een Nederlands podium voor hij het publieke leven even achter zich liet. Gitarist Frank Iero en de andere leden van My Chemical Romance bleven met allerlei nieuwe projecten muziek uitbrengen en touren maar voor MCR-fans werd de grote comeback realistischer toen de band in 2019 een reïnietour aankondigde. De grote comeback en langverwachte reünie was de KINK Presents My Chemical Romance-show in Rotterdam Ahoy in juni van afgelopen jaar.

OZZY OSBOURNE

Ozzy Osbourne gaat met pensioen! Althans, dat dachten we in 1992 bij de aankondiging van afscheidsconcerten No More Tours. Echter, the Prince of Darkness kwam drie jaar later terug met de Retirement Sucks Tour waarna solo optredens en shows met Black Sabbath als gebruikelijk doorgingen. Zelfs als de rest van de band niet meer wilde, ging Osbourne zelf gewoon door. De grote Black Sabbath Reünie-tour viel in 2012 door gezondheidsproblemen van gitarist Tony Iommi in het water, dus ging de tour verder als Ozzy and Friends. De nieuwe lading Black Sabbath-shows zijn uiteindelijk in 2014 afgerond, gevolgd door een officiële The End Tour in 2016 en 2017. Ondanks alles kruipt het bloed waar het niet gaan kan: Osbourne is al sinds 2018 bezig met zijn afscheidstournee No More Tours II waarvan het voorlopig laatste optreden gepland staat in Birmingham in juni 2023.

DAVID BOWIE

Zelfs na zijn overlijden in 2016 stonden er nog een aantal optredens van Bowie in de planning, o.a. in maart van dat jaar in Kopenhagen. En dat terwijl de zanger het touren officieel had afgezworen. In juni 2004 kreeg David Bowie een hartaanval tijdens een optreden op het Hurricane Festival in Duitsland. Een dag eerder, in Tsjechië, merkte Bowie al dat zijn gezondheid achteruit ging. De artiest besloot als gevolg hiervan om zijn gezondheid op de eerste plaats te zetten en nooit meer te touren. Net als Ozzy Osbourne was ook deze pauze van David Bowie was maar van korte duur. In september 2005 stond Bowie alweer op het podium in New York. Daarna hield hij zijn hiatus van optreden wat langer vol: Het duurde tot de release van het The Next Day-album in 2013 dat Bowie weer met een bescheiden tourtje de wereld over ging. 

BLINK-182

In 2010 tourden ze in de Verenigde Staten als co-headliner samen met My Chemical Romance. Sinds dien heeft Blink-182 er een stuk meer shows op zitten. Vooral Mark Hoppus weet niet van ophouden. De Blink-bassist weet altijd wel een project uit de grond te stampen waarmee hij de wereld over kan. Of het nou Blink-zijproject +44 is, of een doorstart van het moederschip met Matt Skiba, de poppunkers laten zich door niks of niemand tegenhouden. Zelfs een diagnose van kanker houdt Hoppus niet tegen, vrijwel direct nadat hij kankervrij werd verklaard kondigde het Blink-182 trio een wereldwijde reünietour aan met zanger Tom DeLonge. Gelukkig is die tour inclusief een stijf uitverkochte KINK Presents show op 8 oktober 2023 in de Ziggo Dome, mocht je geen kaarten kunnen bemachtigen, dan weet je dat je vooral je favoriete radiozender even in de gaten houden 😉

PINK FLOYD

Het is inmiddels bijna 35 jaar geleden maar het moederschip van Roger Waters, Pink Floyd, maakte in 1987 ook al een grote terugkeer naar het Live-circuit. De band had destijds al sinds 1981 niet meer live gespeeld en sinds de jaren zeventig geen officiële tour meer gedaan. De band stond op zo’n laag pitje dat in 1985 bassist Roger Waters de band achter zich liet, in de verondersteling dat er nooit meer wat van zou komen. De rest van Pink Floyd maakte twee jaar later een grootse comeback en hing er de toepasselijke naam aan: a Momentary Lapse of Reason-Tour.

Datum

30 november 2022

SHARE

NU op KINK

The War On Drugs

Oceans Of Darkness

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje