Stuur ons een berichtje

De tijd vliegt! Deze platen worden dit jaar tien

Voelt 2013 voor jou als de dag van gisteren of lijkt het een vorig leven? Of je het nou gelooft of niet: Deze platen worden tien jaar oud dit jaar.

BIFFY CLYRO - OPPOSITES

In het Verenigd Koninkrijk konden de jongens van Biffy Clyro al hele voetbalstadions vullen. In Nederland was dat wel anders. Daar speelden ze ook in de Amsterdam ArenA, maar dan als voorprogramma van Muse. Toch valt niet te ontkennen dat de band al jaren aan een trouwe fanbase werkt. Daarbij betekende dit album een nieuwe start voor de band. De mentale problemen van frontman Simon Neil werden rond de release van het album openlijk bespreken en dit onderwerp werd in de tien jaar daarna door steeds meer artiesten herhaald. 

VOLBEAT - OUTLAW GENTLEMEN & SHADY LADIES 

Volbeat heeft een nieuw lid! in 2013 komt niemand minder dan Anthrax legende Rob Caggiano de Denen versterken. Met deze toevoeging aan de line-up brengt Volbeat een van hun meest succesvolle albums allertijden uit. Outlaw Gentle & Shady Ladies bevat de hit 'Lola Montez' en een ijzersterke cover van Young The Giant's 'My Body.' De eerdere platen van Volbeat waren al flink succesvol maar met dit album knalde volbeat opeens de mainstream in. 

ARCADE FIRE - REFLEKTOR

Na de magistrale debuutplaat, Funeral, en de ultime doorbraak bij het grote publiek, The Suburbs, was het tijd om grootser uit te pakken dan ooit. Arcade Fire kwam in 2013 met de ambitieuze dubbelaar Reflektor met daarop mix aan invloeden, waaronder disco en Haitiaanse Volksmuziek. Bovendien bevat dit album een berg aan bekende namen die eraan mee geholpen hebben. Zo heeft James Murphy van LCD Soundsystem een deel van de prodcuctie gedaan en bevat de titeltrack 'Reflektor' achtergrond vokalen van niemand minder dan David Bowie. 

LORDE - PURE HEROINE

Eens in de zoveel jaar staat er een wonderkind op die vanuit het niets wereldwijd succes scoort. Tien jaar geleden was dat Lorde. Deze Nieuw-Zeelandse kwam binnen met 'Royals' en was opeens overal. Samen met tijd- en genregenoten zoals Lana Del Rey luidde Lorde het tijdperk van een nieuw soort popmuziek in. Donkerder, met meer aandacht voor ambachtelijke songwriting. Wat een verademing. 

EDITORS - THE WEIGHT OF YOUR LOVE

Ze hadden altijd het patroon van een album elke twee jaar, maar in 2011 bleef angstvallig stil. Twee jaar later was er dan toch een nieuw album. En wat voor een. De grootse terugkeer van Editors betekende het vertrek van gitarist Chris Urbanowicz, maar een gemis wat het allerminst. 'A Ton of Love' is tien jaar na verschijnen nog altijd een klassieker die hele festivalweides mee krijgt. Als ultieme beloning stond Editors op Lowlands 2013 voor het eerst te boek als volwaardig headliner. 

THE 1975 - THE 1975

Vooral binnen de Emo scene was het momentum rondom The 1975 flink op stoom in 2013. Het emo geluid werd ingeruild voor een frisse nieuwe stijl van Indie rock met hits als "Sex" en "Chocolate." Plotseling verschenen allerlei opvolgers zoals labelgenoten Pale Waves en Beabadoobee. Dat Matty Healy en zijn jongens een nieuwe golf aan Alternative muziek zouden kickstarten hadden we tien jaar geleden niet durven gokken. De eyeliner en nagellak bleef, maar de emoperiode werdt afgesloten en de muzieksfeer ging een nieuw tijdperk in. 

HAIM - DAYS ARE GONE

Als je jaren 70 rock invloeden combineert met hedendaagse indie, dan krijg je HAIM. De drie zusjes maken al hun hele leven muziek met elkaar en na een flinke rits aan bands waar ze, al dan niet met anderen, samen in spelen was er in 2013 eindelijk een album. Met hits als 'Honey & I' en 'The Wire' wisten ze een perfect voorjaarsgevoel te vangen die tot aan het hoofdpodium van Down The Rabbit Hole en daar voorbij blijft schijnen. 

QUEENS OF THE STONE AGE - ....LIKE CLOCKWORK

De opname periode voor deze plaat verliep niet al te soepel. Een drummer weg, een nieuwe bassist, Producer Trent Reznor liet het afweten en tot overmaat van ramp kwam frontman Josh Homme in een ziekenhuis terecht. Het begon als een routineuse operatie aan zijn knie, maar eindigde in een maandenlangen coma. Potverdikkie wat een drama, maar wat voor een plaat krijgen we er voor terug. Dave Grohl, Mark Lanegan, Alex Turner en veel meer bekende vrienden hielpen mee aan ...Like Clockwork. Daar kan opvolger Villains niet aan tippen. 

CHVRCHES - THE BONES OF WHAT YOU BELIEVE

Na in een hele reeks verschiilende bands gezeten te hebben, was Chvrches voor Martin Doherty en Lauren Mayberry een schot in de roos. Ze lieten de rock achter zich en maakten plaats voor frisse, door Depeche Mode geïnspireerde synthpop. De eerste single was meteen raak. 'Lies' was het startschot van een nieuwe opleving van de synthesiser. Melodieuzer dan het lompe EDM, vrolijker dan Lorde, net zo pakkend als M83, met een sterke feministische boodschap als uithangbord. 

ARCTIC MONKEYS - AM

Waar andere britse indie bands naar rechts gaan, gaat Arctic Monkeys naar links. Bands die gezamenlijk met Arctic Monkeys op zijn gekomen, zoals Franz Ferdinand en Bloc Party, waren enigszins in de middelmatigheid beland. Daar was bij Arctic Monkeys geen sprake van. Sterker nog, ze maakten met AM hun meest commercieel succesvolle plaat allertijden. De invloeden van The Beatles en The Beach Boys waren alom vertegenwoordigd, de sound werd strakker en die schoffies uit Sheffield waren definitief geen verlegen jongetjes meer. 

Datum

15 januari 2022

SHARE

Stuur ons een berichtje