Stuur ons een berichtje

De nieuwe cover art van The Offspring lijkt verdomd veel op die van Metallica. En zo zijn er meer geweest!

Toen The Offspring hun nieuwe album 'SUPERCHARGED' aankondigde, viel ons op dat die cover art wel heel erg leek op de cover art van Metallica. En wat blijkt? Dit 'jatwerk' komt nog veel vaker voor! Hieronder een overzicht van KINK albums die hun hoes lieten inspireren door een ander album!

THE OFFSPRING JAT VAN METALLICA

11 oktober komt het nieuwe album SUPERCHARGED van The Offspring uit. Bij de bekendmaking van die plaat dropten ze de single 'Make It Allright', en lieten ze de cover art van het album zien. En bij veel mensen viel het op dat die wel heel erg leek op die van Ride The Lightning van Metallica.

THE CLASH JAT VAN ELVIS PRESLEY

De cover art van London Calling van The Clash heb je wel eens gezien waarschijnlijk. Een zwart/wit foto van The Clash bassist Paul Simonon die zijn gitaar kapotslaat in The Palladium in New York, met daaroverheen in roze en groene letters 'London Calling' in de hoek. Wist je dat dit ontwerp gebaseerd is op de hoes van het debuutalbum van Elvis Presley, dat al 23 jaar eerder verscheen?

GORILLAZ JAT VAN THE BEATLES

Een van de meest simpele en iconische hoezen ooit is die van Let It Be van The Beatles. Vier vierkanten op een zwarte achtergrond. Jaren en jaren later illustreerde Jamie Hewlett, de man achter de tekeningen van de characters van Gorillaz, Stuart "2-D" Pot, Murdoc Niccals, Noodle, en Russel Hobbs op precies die manier. En daarmee was de cover art van Demon Days een soort Beatles-tribute/parodie.

BLUR JAT VAN DUB SEX

Op de iconische albumhoes van Blur's Parklife zie je een actiefoto van twee honden die aan het racen zijn. Een populair event in het VK is het 'greyhound racen', en deze cover art van Blur is zo iconisch geworden dat het zelfs een postzegel gehaald heeft in 2010. Ze waren in de 90's alleen niet de eerste, de indie band Dub Sex uit Manchester had in 1987 al greyhound racing op de cover van hun single 'Then & Now'.

COLDPLAY JAT VAN BRING ME THE HORIZON

Bring Me The Horizon gebruikte de zogenaamde flower of life op hun album Sempiternal. Die flower of life symboliseert de groei van al het leven: het bevat alle wijsheid van het universum, net zoals onze genetische code in ons DNA zit opgesloten. Twee jaar later gebruikte Coldplay diezelfde flower of life op de cover art van A Head Full Of Dreams. In eerste instantie twitterde BMTH frontman Oli Sykes toen nog dat ze hun artwork gejat hadden, later kwam hij tot de conclusie dat ze zich allebei door het flower of life symbool hebben laten inspireren, een universeel symbool waar niemand enig copyright op heeft.

STEM OP DE KINK ALBUM TOP 1000

Al deze albums zou je op je stemlijstje kunnen zetten voor de KINK Album Top 1000, de lijst met de allerbeste albums ooit gemaakt! Heb jij je stem nog niet uitgebracht? Doe dat dan hier!

Datum

22 juni 2024

SHARE

NU op KINK

Depeche Mode

It's No Good

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje