Stuur ons een berichtje

De KINK Album Top 1000 is een Kleurrijke bedoeling

Met Physical Graffiti van Led Zepplin en Colors van Beck begint de radio kleur aan te nemen, maar er is meer voor nodig om dit brede muzikale palet te vullen. Deze albums geven kleur aan het canvas dat de KINK Album Top 1000 heet.

#38 AMY WINEHOUSE - BACK TO BLACK

Zwart is weliswaar niet de meest vrolijke basis voor het KINK Kunstwerk, maar het is wel de meest genoemde kleur in de KINK Album Top 1000. Acht platen hebben 'black' in de titel. Amy Winehouse heeft daarin de hoogste notering, op de voet gevolgd door Black Holes and Revelations van Muse (#39) en The Black Parade van My Chemical Romance (#94). Alle acht noteringen voor 'black' staan in de bovenste helft. De laagste keer dat zwart in een albumtitel voorkomt is Black Sunday van Cypress Hill op #435. 

#716 DE STAAT - RED, YELLOW, BLUE

Het zal geen verrassing zijn dat het nieuwste album van de staat niet alleen de hoogste nieuwe binnenkomer is in deze categorie, maar ook het album met de meeste kleuren in de titel. Daarbij is dit album de enige die ervoor zorgt dat geel in de KINK Album Top 1000 terug te vinden is. Overigens is deze kleurrijke aangelegenheid niet de hoogste Nederlandse notering. Die eer is weggelegd voor Blauw van The Scene op #476. 

#646 BECK - MELLOW GOLD

Een varierend kleurenpalet heeft ook wat metallic tinten nodig. Goud, Zilver en Koper komen allemaal voorbij. Goud word drie keer genoemd, zilver maar een keer. Toch mag zilver zich een winnaar nomen want Sound of Silver van LCD Soundsystem staat op #506, hoger dan alle gouden noteringen. Daarmee gaat zilver Mellow Gold van Beck en Concrete and Gold van Foo Fighters ver voorbij. 

#141 PRINCE - PURPLE RAIN

Orange is nergens in de albumtitels te bekennen, en R.E.M. zorgt voor de enige notering van de kleur groen. Dit betekent dat paars de meest genoemde secundaire kleur in de lijst is. Purple Rain van Prince is de hoogste paarse notering. Purple van Stone Temple Pilots op #571 de laagste. 

#404 RAMMSTEIN - ROSENROT

Rood heeft het niet van blauw kunnen winnen. Rosenrot van Rammstein is de hoogste rode notering, een stuk lager dan het hoogste blauwe album. Daarbij heeft rood de twijfelachtige positie als laagst genoteerde kleur. Big Red Letter Day van Buffalo Tom heeft vorig jaar de lijst helemaal niet gehaald, maar is nu terug te vinden op #995. 

#112 WOLF ALICE - BLUE WEEKEND

Na zwart is blauw de meest prominente kleur in de KINK Album Top 1000. Blue Weekend heeft de top 100 net niet weten te halen, maar met een totaal van zeven noteringen heeft blauw weinig om blue over te zijn. Wolf Alice heeft de hoogste blauwe notering, de laagste is Blue Hours van Bear's Den te vinden op #977. Verder zijn onder andere Out of The Blue van ELO en Turn Blue van The Black Keys in de lijst te vinden. 

Datum

18 juli 2023

SHARE

NU op KINK

Snow Patrol

Take Back The City

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje