Stuur ons een berichtje

De Hoogtepunten van superproducer Rick Rubin

Waar een band keihard doorwerkt aan een nieuwe plaat, moet een producer ook flink aan de bak. In het geval van Red Hot Chili Peppers, die in 2022 twee albums uit brengen, is dat Rick Rubin. Deze superproducer is inmiddels veertig jaar in het vak. Reden genoeg om eens te kijken met welke KINK artiesten Rick Rubin zoal heeft samengewerkt.

THE STROKES

Van Johnny Cash tot Neil Young, Rubin is een ster in het opnieuw leven in blazen van oude carrièrres. Nou gaat dat voor The Strokes niet perse op, maar na een pauze van zeven jaar waren Julian Cassablancas toe aan een frisse input. Het resultaat: de grandiose terugkeer van The Strokes The New Abnormal, met daarop tracks als  "Bad Decisions", "Brooklyn Bridge to Chorus" en "The Adults Are Talking". 

KAE TEMPEST

Het typerende aan Rubin's productie stijl is minimalisme. Geen grote orkesten, geen ladingen aan echo's, geen toeters en bellen. Mede hierdoor is de plaat The Book Of Traps and Lessons van Kae Tempest geweldig uit de verf gekomen. Rick kent z'n plek en geeft de vocalen van Kea alle ruimte. Teksten over eenzaamheid en liefde komen hierdoor extra hard binnen. 

GOSSIP

Het was een waar fenomeen halverwege de zeroes: De Loudness-War. Deze manier van produceren was een gevolg van mp3'tjes en ook Rick Rubin bezweek onder de trend. We zullen je de technische details besparen, maar lang verhaal kort betekent The Loudness War dat verschillende volume levels worden gelijkgetrokken, waardoor volgens critici veel nuance uit de muziek verdwijnt. Afijn, Music For Men van Gossip, met Rick Rubin achter de knoppen werd gewoon een succes zoals we van deze superproducer gewent zijn. 

LINKIN PARK 

2008 was een goed jaar voor Rubin. Dat jaar won hij meerdere Grammys. waaronder alle Red Hot Chili Peppers singles waar hij de productie voor deed. Persoonlijk mocht hij een prijs in ontvangst nemen als Producer of the Year voor zijn werk aan U2 en Green Day samenwerking "The Saints Are Coming" en natuurlijk het Linkin Park album Minutes to Midnight. 

SYSTEM OF A DOWN

Rubin heeft zijn wortels in de hip-hop maar is ook niet vies van stevige gitaren. Dat bleek al uit zijn carriere met Beastie Boys, maar hij heeft ook platen van Slayer, Danzig, Limp Bizkit, Audioslave en System of a Down op z'n naam staan. Zo werkte hij o.a. aan het album Toxicity met daarop knallers als "Chop Suey" en het prijswinnende "Aerials". 

RED HOT CHILI PEPPERS

Het begin van een droomhuwelijk: De samenwerking tussen Red Hot Chili Peppers en Rick Rubin begon met het in 1991 uitgebrachte album Blood Sugar Sex Magik en houdt inmiddals al meer dan dertig jaar stand. De enige plaat die niet door Rubin onder handen is genomen is The Getaway uit 2016. Daar zorgde Danger Mouse voor wat beperkte afwisseling. 

BEASTIE BOYS

Rubin, toentertijd nog student aan New York University, werd door de Beastie Boys benaderd omdat het trio een dj nodig had voor tijdens hun live shows. Nadat Rubin het inmiddels legendarische hip-hop label Def Jam Records op had gericht ging hij een samenwerking met de Beastie Boys aan. Zij kregen een platencontract en Rubin een positie als producer bij het onverbiddelijke doorbraak album Licensed to Ill. 

Datum

29 juli 2022

SHARE

NU op KINK

Killers

When You Were Young

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje