Stuur ons een berichtje

Nathan Reinds

Dit zijn de favoriete festivalacts van de KINK-podcastmakers!

Deze vrijdag hoor je op KINK de Festivalacts Top 100 van Festileaks. Dat betekent 8 uur lang de beste (live)muziek van de beste festivalacts van 2019! Om alvast in de stemming te komen vroegen wij onze podcastmakers wat hun top drie van deze zomer is geweest.

Jos Willemsen - Festivalpodcast

Het was een heel bijzonder festivalseizoen, met opvallend weinig echte grote mega-acts maar des te meer verrassende middelgrote namen. Voor
mij staken er bovenuit:

1. The 1975

Op een gevaarlijke balans tussen kneiterleipgoed en strontirritante overtuigde The 1975 een heel seizoen lang. Van de stromende regen op Pinkpop tot de tropische hitte op Rock Werchter en headlineshow op Sziget, die voor eens en voor altijd duidelijk maakte: The 1975 heeft niet alleen de ambitie, maar met hun genre-overstijgende discografie, geëngageerde acties en een onweerstaanbare/onuitstaanbare frontman ook precies de juiste package voor de allergrootste main stages van de festivalwereld.

2. Fleetwood Mac

Een bijzonder moment afgelopen zomer: de 50e editie van Pinkpop! Fleetwood Mac bleek na veel speculatie de grote publiekstrekker van het weekend, en als ze er op Pinkstermaandag dan ook effectief staan kon ik me toch geen kippenvel moment bedwingen. Na een regenachtige dag stonden ze er echt: muzieklegendes. Een gevoel dat je eigenlijk alleen op Pinkpop echt krijgt. Niet alles klonk even goed, maar dat maakte eigenlijk niet uit. De band knalde 2 uur lang aan hits, de Pinkpoppers hadden er zin in en het werd een festijn van dansen en meezingen. Goed verjaardagsfeestje!

3. Underworld 

Een act die we niet zagen aankomen als headliner van Down The Rabbit Hole, maar des te goed viel. De tranentrekkers van Underworld zorgden voor misschien wel de volste main stage van het festival. Vele pieken passeerden de revue, tot die totale eindverwoester werd ingezet: Born Slippy. Het werd nog een lange nacht in Beuningen. Volgende keer wel weer #lasers, jongens!

(Ik mocht er maar 3 kiezen, maar ook zeker honourable mentions voor The National, The Cure, Janelle Monáe, Kraftwerk, Balthazar)

Julia Gieskes - Festivalpodcast

Ik zat in tweestrijd tussen wat ik denk dat de "Festivalacts van 2019" zijn — grote shows, bewezen artiesten die zichzelf naar een hoger niveau tilden — of de "Festivalacts van 2019 voor mij" zijn — ontdekkingen of artiesten die zichzelf dit festivalseizoen echt bij mij op de radar hebben gezet. Ik ben voor de eerste categorie gegaan, maar wil nog wel even een honorable mention voor Inhaler en Sea Girls, omdat zij sowieso in die andere lijst terecht waren gekomen! (Gelukkig kan je bij de Festival Acts Top 100 tien acts kiezen!)

1. The 1975

Waarbij ik me volledig kan aansluiten bij de woorden van mijn Festivalpodcast-collega Jos. Of je het optreden in de overdreven hitte van Rock Werchter hebt gezien, of tijdens de dramatische stortbui op Pinkpop, het was geweldig. Meer ga ik er niet over zeggen want ik val ontzettend in de herhaling.

2. Tame Impala

Zo'n band waarvan iedereen zegt dat ze fenomenaal zijn live. Waarvan ik dan vervolgens bang ben dat de hype het verpest. Spoiler: Niet gebeurd! Even magisch als ik dacht, een grote trip met prachtige visuals, veel meer tracks die je kent dan je denkt te kennen én als kers op de taart voor de Lowlands bezoekers een zeldzame live uitvoering van Sundress met A$AP Rocky!

3. Vampire Weekend

Toen Vampire Weekend dit jaar met nieuw werk kwam realiseerde ik me dat ik was vergeten hoe goed deze band was. Toen ik ze op Down The Rabbit Hole zag spelen, met de ondergaande zon, realiseerde ik me hoe geweldig deze band is! Live op een festival valt de muziek beter dan ooit te voren. Met hun optreden op DTRH scoren ze bij mij een van de beste optredens van het afgelopen festivalseizoen. 

Frank Stevens - Homebase

1. DUCKWRTH

DUCKWRTH is voor mij misschien wel de grootste verassing van het afgelopen jaar. Deze man stond op het Splash! festival in Duitsland op het kleinste podium met een dj en een gitarist één van de sterkste shows weg te geven die ik dit jaar heb gezien. Deze rapper uit South Central, L.A.  haalt zijn inspiratie uit alle mogelijke hoeken van de muziekwereld. Zo is hij groot fan van Bad Brains en Black Flag, maar noemt hij ook de muziek van Stevie Wonder als een inspiratiebron.

Tijdens een show van DUCKWRTH word je heen en weer geslingerd tussen de 80's, discobeats en raggende gitaren terwijl de rapper danst alsof zijn leven er van af hangt.

Het is bizar om een rapper die het afgelopen jaar nog op de soundtrack van Spider-man: Into the Spiderverse stond op zo'n klein podium te zien staan. DUCKWRTH is gemaakt voor het hoofdpodium en zal daar wat mij betreft ook snel een plek bemachtigen, LOWLANDS TAKE NOTICE!

2. The Roots

The Roots live zien stond al jaren op mijn bucketlist en op Down the Rabbit Hole was het dan eindelijk zo ver. Je merkt aan alles dat deze mannen bijna elke dag samen op het podium staan.Van de classic The Roots tracks voor de echte fans tot aan een minuut Old Time Road van Lil Nas X in een 10 minuten durende versie van You got me verwerken. Alles klopt en loopt soepel op elkaar over.

Een aantal websites hebben de show afgekraakt omdat het teveel als een feest/bruiloft bandje aan zou voelen, maar ik en de paar honderd man vooraan heeft daar niets van gemerkt. Overal blije gezichten dansend in de regen as if there is no tomorrow.

3. Schoolboy Q

Schoolboy Q was ingevlogen om een show op het Splash! festival te doen nadat Asap Rocky had gecanceld in verband met de rechtzaak in Zweden. Zelden heb ik een rapper op het podium zien staan met zoveel zelfvertrouwen en crowdcontrol. Hij was niet op tour en had al een tijdje niet meer opgetreden, maar de kans om naar zijn geboorteland te gaan liet hij natuurlijk niet liggen. Juist het feit dat hij niet op tour was maakte dit een unieke show. Er stond niets op papier en alles werd ter plekke verzonnen, maar nooit voelde het als een bij elkaar geraapt zooitje. Als dit is was hij last minute in elkaar zet, moet ik begin 2020 richting 013 om een goed voorbereide show van hem mee te maken!

Stefan Koopmanschap - ꓘLUB ꓘINK en De Ondergewaardeerde Playlist

1. The Chemical Brothers

Live dance acts zijn lange tijd "moeilijk" geweest. Want waar sta je nou helemaal naar te kijken? Want mensen met laptops, of misschien synths. En het klonk nagenoeg hetzelfde als op de plaat. Inmiddels is dat zeker niet meer het geval en weten ook electronische acts heel erg te boeien. Maar alle nieuwe artiesten ten spijt zijn het wat mij betreft toch vooral de oude rotten in het vak die echt weten te boeien op festivals, met als ultieme act toch echt The Chemical Brothers. Muzikaal nog steeds enorm relevant maar live ook echt een belevenis door de inzet van video en lichtshow. Tom en Ed kunnen het nog steeds.

2. Underworld

3. Jon Hopkins 

 

Stemmen

Heb jij deze zomer ook festivalacts gezien die absoluut niet in de lijst mogen ontbreken? Stem dan snel via festileaks.com op de Festivalacts Top 100! 

Ook hebben Michiel, Tessa, Jasper en Tim hun top drie op een rijtje gezet. Klik op een naam en check de lijstjes! 

Datum

23 september 2019

SHARE

NU op KINK

Jack White

That's How I'm Feeling

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje