Stuur ons een berichtje

De Aziatische Roots van KINK-Artiesten

Groot in Nederland, maar totaal ergens anders geboren: Barry Hay. Vandaag vieren we de 74 verjaardag van van de in India geboren Golden Earring zanger. Daarom zetten we een lijstje KINK artiesten op een rij die hun oorsprong in Azië hebben.

KAREN O

De frontvrouw van Yeah Yeah Yeahs, Karen O, komt overal en nergens vandaan. Haar vader is Pools, vandaar haar achternaam Orzolek. Haar moeder komt uit Zuid-Korea, waar Karen is geboren. Om er naast Europe en Azië nog een derde continent aan toe te voegen verhuisde de familie naar New Jersey. Uiteindelijk ging Karen studeren in New York, waar Yeah Yeah Yeahs vorm kreeg. 

DOUGY MANDAGI

Mocht de naam Dougy Mandagi je niks zeggen, dan is het je vergeven. Maar zijn band The Temper Trap en hun track "Sweet Disposition" moet toch wel een belletje doen rinkelen. De zanger van deze vooral Australische formatie is geboren op het eiland Sulawesi, Indonesië. Na het overlijden van zijn vader trok Dougy met zijn moeder naar Hawaii, om uiteindelijk te eindigen in Melbourne, waar hij aan de kunstacademie ging studeren. Inmiddels zijn Dougy en de rest van The Temper Trap naar Londen getrokken. 

SERJ TANKIAN

Een paar dagen na Barry Hay is ook Serj Tankian jarig. De zanger van System of A Down staat te boek als Armeens-Amerikaans, maar is geboren op 21 augustus 1967 in Beirut, Libanon. Zijn wortels liggen deels in Armenië, deels in Turkije, waar zijn grootouders tijdens Eerste Wereld Oorlog de Armeense Genocide overleefden. De band heeft zich over de jaren ingezet om de Armeense Genocide door diverse politici te laten erkennen. Landen als Turkije weigeren nog altijd een genocide te noemen, en vorig jaar was Joe Biden de eerste Amerikaanse President die deze massamoorden in 1915 een genocide noemde.

FREDDIE MERCURY

Hij was het boegbeeld van de Britse Stadion Rock: Freddie Mercury. Hij is weliswaar geboren als Brits staatsburger, maar hij is geboren op Zanzibar. Het eiland was toendertijd een Britse Kolonie, en is inmiddels opgeslokt door Tanzania. Freddie's ouders komen oorspronkelijk uit een andere Britse kolonie: India. Vandaar dat Freddie's echte naam, Farrokh Bulsara, een Persische oorsprong heeft. Ze verhuisden naar Zanzibar waar zijn vader aan de slag ging op het British Colonial Office. De familie Bulsara woonde vanaf 1969 pas in het Verenigd Koninkrijk. 

BEABADOOBEE

Britser dan Beabadoobee krijg je ze bijna niet, van haar sarcastische humor tot haar typisch Londense manier van praten. Toch is ze niet geboren in de Engelse hoofdstad, maar in Iloilo City, op de Filipijnen. Ze was pas drie jaar toen ze naar het Verenigd Koningkrijg verhuisde, dus veel van het thuisland van haar ouders zal ze zich niet herinneren. Sterker nog, het heeft even geduurd voordat ze haar migratieachtergrond kon accepteren: “I hated the fact that I was Asian. It makes me cringe every time I say that. Why did I ever think that?” 

BARRY HAY

De Golden Earring is het muzikale symbool van Den Haag, terwijl Barry Hay niet in de hofstad geboren is. Hay werd namelijk geboren in Faizabad, in India op 16 augustus 1948. Zijn vader was een Schotse kolonel en zijn moeder was Nederlands-Joods. De moeder van Hay is geboren in Indonesië, maar verhuisde na de Tweede Wereld Oorlog India waar ze de vader van Barry ontmoette. Na de echtscheiding van zijn ouders kwam hij op 8-jarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland. Hij woonde enige tijd in Amsterdam voordat hij zich met zijn moeder in Den Haag vestigde.

Datum

16 augustus 2022

SHARE

NU op KINK

Killers

When You Were Young

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje