Stuur ons een berichtje

De albums van 2022 steken elkaar naar de kroon

De Album Top 1000 van 2022 werd bestormd door allerlei nieuwe platen. Seventeen Going Under van Sam Fender bijvoorbeeld. Hoe gaat het nu met de nieuwe toevoegingen van vorig jaar?

VERDWENEN

De keiharde show van Volbeat in het Gelredome lijkt geen grote indruk te hebben gemaakt op de lange termijn. Het meest recente album van de Denen, Servant of the Mind kwam vorig jaar nieuw in de KINK Album Top 1000 binnen op #952, maar heeft dit jaar de lijst niet gehaald. Voor de fans van Volbeat is er ook goed nieuws: elke andere Volbeat-plaat is dit jaar gestegen in de KINK Album Top 1000.

Dat live een goede ondersteuning is van het studiowerk bewijst ook Stromae. Voor de KINK album lijst keken we vorig jaar collectief uit naar de grote Lowlands headline show. Sinds dien heeft de Belg diverse Ziggo Dome Shows en zijn optreden als headliner van Down The Rabbit Hole geannuleerd. Het gevolg: Multitude laat #848 achter zich en Stromae verdwijnt volledig uit de KINK Album top 1000.

GEDAALD

Voor elke plaat dit vorig jaar voor het eerst in de KINK Album Top 1000 stond, lijken er maar twee opties beschikbaar: stijgen of verdwijnen. Florence and the Machine is hier de uitzondering op. Dance Fever is elf plekken gedaald en geland op #291. Om nog even een trap na te geven is de hoogste notering van Florence, het album Lungs, uit de top honderd verdwenen. Laten we hopen dat ze op Lowlands goede zaken doet en volgend jaar keihard terugkomt. 

GESTEGEN

Elke andere plaat uit 2022 is dit jaar omhoog geklommen. De hardste stijger: Liam Gallagher. Met zijn C'mon You Know staat hij op #791. Dat is 153 plekken hoger dan vorig jaar. De Oasis broers hebben op elk vlak goede zaken gedaan. Council Skies van Noel Gallagher's High Flying Birds is nieuw in de lijst op #913. Bovendien zijn alle platen van Oasis gestegen, inclusief (What's The Story) Morning Glory? dat nu twee plekken hoger staat in de Top 10!

De twee andere stekste stijgers komen eveneens uit het VK. The Smile, het zijproject van Radiohead's Thom Yorke en Johnny Greenwood, is in de bovenste helft van de KINK Album Top 1000 terecht gekomen. Hun album A Light for Attracting Attention stijgt met 132 plekken naar #380. De Schotten van CHVRCHES stijgen met 120 plekken naar #584 en zijn daarmee nummer drie van 2022. 

Als je een goede plaat aflevert, is het enige wat je kan doen wachten tot de fans het in hun harten hebben gesloten. Zeit van Rammstein was vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer en blijft vrij stabiel op #40 hangen. Wat Placebo darentegen voor elkaar heeft gekregen is eigenlijk nog indrukwekkender: het nieuwste album van de band, Never Let Me Go, stijgt van #104 naar nummer #60. Zo laten Brian Molko en Stefan Osdahl de lange termijn indruk van het album zien, steken ze Rammstein naar de kroon en weten ze een felbegeerde positie in de Top 100 van de KINK Album Top 1000 te bemachtigen. 

Datum

14 juli 2023

SHARE

NU op KINK

Aerosmith

Cryin'

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje