Stuur ons een berichtje

De 8 Beste Unplugged sessies allertijden

Dit Unplugged weekend staat KINK in het teken van de beste akoestische muziek. Dankzij het genrebepalende programma MTV Unplugged hebben we een flinke voorraad om op te teren. Als het aan ons ligt is dit de absolute crème de la crème van deze akoestische tv sessies.

30 SECONDS TO MARS

Na het succes van het This is War album van 2009 gingen Jared Leto en consorten op de akoestische tour. Het zou echter 30 Seconds To Mars niet zijn zonder filmische, bombastische insteek. Met een volledig gospelkoor en een prachtig opgemaakt podium speelde de band een handje vol eigen nummers. Het was echter hun cover van U2's 'Where the Streets Have No Name' die de show stal.  

R.E.M.

Op het hoogtepunt van hun populaariteit, in 1991, speelde R.E.M. hun eerste MTV Unplugged show met alle publieksfavorieten. O.a. 'Losing My Religion' en 'It's The End of the World as We Know It' kwamen voorbij. Tien jaar na het overweldigende succes van deze sessie kwam R.E.M. terug voor een overwinningsrondje. In 2001 speelde een tweede MTV unplugged sessie met een eigenwijze set vol deepcuts. Deze twee uitersten van sessies laten de unieke veelzijdigheid van R.E.M. zien. 

PAUL MCCARTNEY

Na jaren geen optredens meer te hebben gedaan vertrok Paul McCartney in 1989 op wereldtournee. Toen hij dat eenmaal achter de rug had, wilde McCartney wat anders. Dus na een wereldwijde stadion tour werd alle bombast het raam uit gegooid, en werd alles 'stripped back.' Het absolute hoogtepunt van deze akoestische set was zonder twijfel 'And I Love Her.' De unplugged versie van dit nummer is uiteindelijk de meest bekende versie geworden. Kurt Cobain heeft 'And I Love Her' zelfs nog gecoverd, te horen in een thuisopname als onderdeel van de soundtrack van de documentaire Montage of Heck. 

BIFFY CLYRO
Het MTV Unplugged format had weliswaar haar hoogtepunt in de jaren negentig, maar twintig jaar later leverde het programma nogsteeds kwaliteit sessies op. In 2018 speelde Biffy Clyro een intieme en breekbare sessie in het Londense Roundhouse, tijdens een akoestische tour die het Schotse trio ook naar Paradiso, Amsterdam bracht. Traditie getrouw is een MTV Unplugged set niet compleet zonder cover. In het geval van Biffy Clyro viel de keuze op 'God Only Knows' van The Beach Boys. 

OASIS

In het midden van de drukte rondom de (What’s the Story) Morning Glory? tour moest Liam het akoestische optreden laten schieten vanwegen een zere keel. Zoals het Oasis betaamt lieten ze zich niet uit het veld slaan en stapte Noel naarvoren om de rol van leadzanger op zich te nemen. Terwijl Noel Gallagher op het podium erachter kwam dat hij prima als frontman kan fungeren, zat Liam in het publiek te kijken naar hoe Oasis een nieuw tijdperk inging.

ALICE IN CHAINS

Na een gevecht tegen een heroine verslaving die Alice in Chains bijna drie jaar uit het veld sloeg, kwam de band in 1996 terug voor een akoestische show die door merg en been ging. De intense manier waarop zanger Layne Staley het nieuwe nummer 'The Killer Is Me' brengt is een bewijs voor de pijnlijke verslavign waar de zanger mee kempt. Na dit optreden werd het ijzig stil rondom Alice in Chains. Staley trok zich terug in z'n huis in Seattle en de rest van de band hield zich bezig met zij-projecten. Hoewel de band nooit officieel uit elkaar is gegaan, was dit unplugged optreden in 1996 een van hun allerlaatsten met Staley. Hij overleed in 2004. 

ALANIS MORISETTE

Waar R.E.M. de B-kantjes en deep cuts bewaarde voor een tweede sessie en in de eerste unplugged show vulde met hits, gooide Alanis Morisette alles bij elkaar. De show van deze Canadese zangeres bevatte naast een cover van The Police, een selectie van haar twee succesvolle albums Jagged Little Pill en Supposed Former Infatuation Junkie. Het was echter de filmsoundrack 'Uninvited' die de grote hit van de avond werd. 

NIRVANA

Volgens velen is dit de beste plaat die Nirvana ooit gemaakt heeft. Niet voor niets heeft MTV Unplugged In New York de Grammy for Best Alternative Music Album gewonnen. Waar in de jaren ervoor de sets vooral bestonden uit hits en singles, was in Nervana's geval "Come As You Are" de enige single die ze speelden. Bovendien waren het de singles die het meeste indruk maakten. Vooral de laatste uithaal in Lead Belly's 'Where Did You Sleep Last Night?' staat in het collectieve geheugen gegrift. 

Datum

27 november 2022

SHARE

NU op KINK

The War On Drugs

Oceans Of Darkness

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje