Stuur ons een berichtje

KINK

Charles, je bent wat artiesten vergeten!

De eerste mensen hebben hun plekje langs de route al geclaimd. Heel Engeland lijkt deze week in het teken te staan van de kroning van King Charles III. Er is zelfs een speciale playlist gemaakt voor de kroning, met 27 liedjes die namens de koning gekozen zijn. Alleen is Charles een hele hoop muziek vergeten!

De playlist is volgens een woordvoerder van het koninklijk huis een selectie “to celebrate British and Commonwealth artists ahead of the upcoming Coronation”. En dus staan er vooral Britse artiesten in, zoals The Beatles, Coldplay en David Bowie. Maar ook artiesten uit bijvoorbeeld Canada, zoals Michael Bublé. Maar wij vragen ons toch vooral af, waarom er zoveel artiesten ontbreken!

THE ROLLING STONES

De eerste naam waarvan opvalt dat die er niet tussenstaat is de naam van The Rolling Stones. Mick Jagger en co hebben in de loop der jaren toch genoeg status opgebouwd om in een koninklijk lijstje te staan. Sterker nog, vraag aan de gemiddelde persoon om de vijf beste Britse artiesten ooit te noemen en The Rolling Stones staan er tussen. Mick Jagger is zelfs (door Charles) geriddert (Keith Richards kreeg die titel ook aangeboden, maar bedankte voor die eer). Maar blijkbaar houdt Charles van rode deuren.

LED ZEPPELIN

Dat Led Zeppelin niet in de lijst staat is wel opmerkelijk te noemen. Vooral omdat zanger Robert Plant al jaren koninklijk onderscheiden is. In 2009 was het wederom (toenmalig Prins) Charles zelf die hem decoreerde tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. En ook gitarist Jimmy Page is koninklijk onderscheiden.

ROYAL BLOOD

Wij begrijpen dat Charles inmiddels dik in de 70 is en dat hij de laatste jaren wellicht een aantal nieuwe bands gemist heeft, maar in een lijst waar duidelijk is nagedacht over titels van liedjes (‘King’ van Years & Years, ‘Love Reighn O’er Me’ van The Who, ‘One Day Like This’ van Elbow) is het toch een gemiste kans dat Royal Blood er niet tussen staat.

RADIOHEAD

Toegegeven, wellicht is veel van de muziek van Radiohead iets te melancholisch voor een feestelijke kroning. Maar net als bij The Rolling Stones valt het op dat Radiohead helemaal niet voorkomt in een lijst die de muziek uit het Britse Rijk moet vieren. Vooral omdat frontman Thom Yorke en King Charles bondgenoten zijn als het aankomt op de strijd tegen klimaatverandering.

BLUR EN OASIS

Nog eentje dan, waar wij verbaasd over waren. Want als je het hebt over muziek uit Groot-Brittannië, kom je al heel snel uit bij de britpop. Een stroming die Charles sowieso gemist lijkt te hebben, want tussen de 27 nummers in de playlist is er geen enkele britpopartiest te vinden. En vooral de liedjes van Blur en Oasis, die de gemiddelde inwoner van Charles’ koninkrijk toch moeiteloos meezingt, schitteren in afwezigheid!

WAT DAN WEL

En zo kunnen we nog even doorgaan, want ook Muse en Arctic Monkeys zijn afwezig, Tame Impala en AC/DC (Australië is onderdeel van de Commonwealh), ook niet in de lijst en heel veel toffe nieuwe Britse artiesten, niet aanwezig. Maar gelukkig heeft Charles ook zeker een aantal toffe liedjes in zijn Kroningsplaylist gezet.

  • The Beatles - 'Come Together' 
  • David Bowie - 'Let's Dance'
  • Elbow - 'One Day Like This'
  • Electric Light Orchestra - 'Mr. Blue Sky'
  • Kate Bush - 'Running Up That Hill (A Deal with God)'
  • Madness - 'Our House'
  • The Kinks - 'Waterloo Sunset'
  • The Who - 'Love Reign O’er Me by'

Datum

3 mei 2023

SHARE

Stuur ons een berichtje