Stuur ons een berichtje

Artiesten spreken zich uit tegen Amerikaanse abortuswetgeving

Het hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft vrijdag 24 juni het landelijk recht op abortus afgeschaft. Het komt er in de praktijk op neer dat Amerikaanse vrouwen afhankelijk van in welke staat ze wonen wel of geen abortus mogen uitvoeren. Veel artiesten hebben tegen de uitspraak geprotesteerd.

Al enkele minuten na het vonnis plaatste Pearl Jam een veelzeggende tweet. "No one, not the government, not politicians, not the Supreme Court should prevent access to abortion, birth control, and contraceptives. People should have the FREEDOM to choose".

Green Day speelde in Londen met de Hella Mega Tour, waar zanger Billie Joe Armstrong grapte (?) dat hij zijn Amerikaans staatsburgerschap inlevert. "There's just too much fucking stupid in the world to go back to that miserable fucking excuse for a country", voegde hij er aan toe.

GLASTONBURY

Op het Britse Glastonbury Festival lieten ook veel artiesten van zich horen. Headliner Billie Eilish liet vrijdag weten het "een enorm zwarte dag" te vinden voor vrouwen in Amerika. "En daar laat ik het nu bij, want ik er niet te lang over nadenken".

Zanger Joe Talbot van IDLES droeg hun nummer 'Mother' op aan alle vrouwen.

Olivia Rodrigo nodigde Lily Allen uit op het podium om samen haar hit 'Fuck You' uit 2009 te zingen.

DONATIE

Naast protesten op het podium waren er ook bijvoorbeeld donaties: zo maakte Rage Against the Machine bekend bijna een half miljoen dollar te doneren aan belangengroepen voor vrouwenrechten in de staten Wisconsin en Illinois. Concertorganisator LiveNation liet ook weten een half miljoen dollar te doneren, evenals het vergoeden van reiskosten van al haar werknemers die voor een abortus buiten de eigen staat te moeten reizen.

Datum

27 juni 2022

SHARE

NU op KINK

Faith No More

Epic

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje