Stuur ons een berichtje

Unsplash

AI in de muziek, waar ligt de grens?

Sinds artificial intelligence afgelopen najaar zijn intreden heeft gedaan, is het bijna wekelijks in het nieuws. Techgiganten hebben al laten weten dat de ontwikkeling van de techniek niet meer te stoppen is. En deze week ging er voor het eerst muziek, gemaakt door AI, viraal. Daarmee is een nieuwe discussie geopend.

Het gaat om het nummer 'Heart On My Sleeve', een nummer wat klinkt als een samenwerking tussen Drake en The Weeknd. Alleen hebben zij er niets mee te maken. De maker van het nummer noemt zichzelf @ghostwriter en heeft de stemmen van Drake en The Weeknd nagemaakt met behulp van AI. Dat feit maakte fans van Drake en The Weeknd niet veel uit, want binnen een paar dagen was het nummer 629.439 keer gestreamt op Spotify en miljoenen keren bekeken op TikTok. Tot grote frustratie van de artiesten!

VERWIJDERD

Een aantal dagen na het viraal gaan van het nummer kwam het nieuws naar buiten dat Universal Music Group, het platenlabel van beide artiesten, een copyrightclaim had ingediend bij alle streamingsdiensten en ook bij YouTube en TikTok. Met succes, want het nummer is inmiddels verwijdert, maar heeft wel de discussie geopend over deze technologie in de muziekindustrie. Want toevallig ging deze track de hele wereld over, maar online zijn veel meer AI-nummers te vinden. Zo zijn er met een korte Google-search vrij simpel kunstmatige liedjes van Oasis en Nirvana te beluisteren en waarschijnlijk zijn er nog veel meer bands te verzinnen die inmiddels een artificiële variant van zichzelf hebben.

"Als kunst door computers gemaakt kan worden zijn we stuk. Dan is alles consumptie, kortstondig maakbaar en vervangbaar. Dan zijn we waardeloos", vindt KINK-dj Eric Corton, die zelf als dj en voice-over afhankelijk is van zijn stemgeluid. Hij liet eerder dit jaar op zijn Instagram al weten dat hij hoopt dat er snel wetgeving komt om het kunstmatig kopiëren van stemmen aan banden te leggen. "Wat ons als mensen definieert is onze drang om dingen te scheppen en daar iets authentieks van te maken", zegt hij nu. "Als het met een computer gebeurt dan devalueert de waarde". 

GELUIDS-VINGERAFDRUK

En Eric is niet de enige die vreest voor de gevolgen van AI. Volgens Google-topman Sundar Pichai is "AI de meest ingrijpende technologie waar de mensheid aan werkt. Ingrijpender dan de ontdekking van het vuur, elektriciteit of alles wat we eerder hebben gedaan in het verleden." Dat zei hij eerder deze week in een interview met CBS. Sterker nog, ondanks dat zijn eigen bedrijf bezig is met het verder ontwikkelen van de technologie geeft Pichai aan wakker te liggen van de ontwikkelingen en dat hij hoopt op snelle, internationale regelgeving, vergelijkbaar met het nucleair verdrag.

"Er zal nu aan de voorkant wetgeving op moeten zitten", zegt ook Eric. "Als het kan, wordt het gebruikt. En het gaat er nu over wie de rechthebbende is op het stemgeluid. Als we een stem een instrument gaan noemen, dan mag iedereen het dus bespelen. Dus dan moeten we een andere term verzinnen, bijvoorbeeld een geluids-vingerafdruk. Dat is eigen, net als iemands stem."

Maar moet AI dan volledig verboden worden in de muziekindustrie? Niet persé. "Met toestemming van een artiest moet dat kunnen", vind Eric. "Dat je bijvoorbeeld Dave vraagt of je met AI hem een zinnetje laat inzingen zodat hij niet naar jouw studio hoeft te komen. Het wordt dan wel een beetje een gimmick, welke ik zelf niet zou willen gebruiken. Maar iedereen moet dat zelf weten." Hoewel het ook weer bij kan dragen aan die eerder genoemde devaluatie. "Stel dat je Elvis een duet zou willen laten doen met Amy Winehouse, dan klinkt dat als een grappig idee. Maar je maakt hun levenswerk minder belangrijk, minder authentiek." Overigens komt bij dit voorbeeld nog een andere juridische kwestie kijken, namelijk kun je toestemming geven voor stemgebruik na het overlijden van een artiest? Een gecompliceerde kwestie dus.

Voorlopig lijkt de schreeuw om goede wetgeving dus van alle kanten groter te worden en tot die tijd blijven wij gewoon muziek draaien die gemaakt is door mensen! Nou vooruit, op 1 duo na dan...

 

Datum

19 april 2023

SHARE

NU op KINK

Chemical Brothers

Hey Boy Hey Girl

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje