Stuur ons een berichtje

7 Dingen die je niet wist over The Joshua Tree

Vandaag bestaat het legendarische album The Joshua Tree 35 jaar. De plaat van de bands grootste singles zoals 'Where The Streets Have No Name' en 'With Or Without You' kwam uit op 9 maart 1987. Hoe groot dit album ook is, deze feitjes zijn wat minder bekend.

1. Adam Clayton heeft het huis waar de eerste opnames plaats vonden gekocht 

De eerste opnamesessies voor de plaat vonden plaats in een villa in het zuiden van Dublin. Adam Clayton, basgitarist van U2, ging naar school in dezelfde buurt en besloot om sentimentele redenen het pand te kopen. 

2. 'Eye of the Tiger', Reggae en The Weather Girls vormen 'I Still Haven't Found What I'm Looking For'

Deze hit van U2 heeft heel veel verschillende incarnaties doormaakt. 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' had eerst de titel 'The Weather Girls.' Het klonk weliswaar niet persé als 'It's Raining Men', maar wel als 'Eye of the Tiger' gespeeld door een reggae band. Ten minste, dat is wat The Edge er van vond. 

3. U2 was een early adopter met CD's

'With or Without You' was een van de eerste singles die breed als CD's is uitgebracht. De track gaat over Bono's relatieperikelen. Als zanger en echtgenoot had hij moeite om deze twee persoonlijkheden uit elkaar te halen. 

4. The Joshua Tree heeft een Bijbelse oorsprong

Het album is vernoemd naar een type boom, dat zal je niet verbazen. De naam van deze boomsoort komt van de Bijbelse figuur Jozua. De manier waarop de takken de lucht in groeien vonden Amerikaanse kolonisten lijken op iemand die biddend de handen naar God richt. 

5. Zonder Anton Corbijn geen albumtitel

De werktitel van de plaat was The Two Americas. Pas toen fotograaf Anton Corbijn besloot bij deze iconische boom een foto te nemen viel bij Bono het kwartje en kreeg het album de naam waar we nu allemaal mee bekend zijn. 

6. Toch geen Joshua Tree

Ondanks de titel heeft de plaat weinig te maken met Joshua Tree National Park. De ware locatie van de iconische foto is in de buurt van Zabriske Point in het Californische Death Valley National Park. 

7. The Joshua Tree is onlosmakelijk verbonden met 013

Toenmalig directeur van de 013, Guus van Hove is samen met zijn vriendin bij een noodlottig ongeluk om het leven te komen in de Death Valley woestijn. Het stel was op een roadtrip door de Verenigde Staten. De plek waar de Joshua Tree foto is genomen werd hun laatste stop. 

Datum

9 maart 2022

SHARE

NU op KINK

The Streets

Dry Your Eyes

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje