Stuur ons een berichtje

13 jaar geleden overleed KINK Icon Amy Winehouse: dit gebeurde er sindsdien

Vandaag is het precies 13 jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van KINK Icon Amy Winehouse. De Britse zangeres met de gouden strot was jarenlang verslaafd aan drank en drugs en leed daarnaast aan de eetstoornis boulimia. Sinds haar overlijden zijn er talloze boeken, documentaires en zelfs een speelfilm over haar verschenen. Een greep uit wat er sinds haar dood over de Britse superster is uitgebracht:

BOEKEN ‘AMY: MY DAUGHTER’ (2012) & ‘LOVING AMY: A MOTHER'S STORY’ (2014)

In 2012, slechts een jaar na het verlies van Amy, komt vader Mitch Winehouse met Amy: My Daughter. Dit boek is niet alleen een eerbetoon aan zijn dochter, maar ook een poging om haar complexe leven door de ogen van haar vader te begrijpen. Mitch vertelt openhartig over Amy’s worstelingen met verslaving en de talloze pogingen van de familie om haar te te helpen en steunen. 

In 2014 volgt moeder Janis Winehouse met het boek Loving Amy: A Mother’s Story. Het boek biedt een kijkje in de bijzondere moeder-dochterband die de twee hadden en de moeilijke momenten die haar dochter doorstond tijdens haar turbulente leven. Janis vertelt in het boek onder andere over een nacht waarin Amy een scene schopt op een feestje en ruzie maakt met andere gasten, wat leidt tot een enorme mediaheisa. Janis benadrukt in haar boek dat al deze momenten van (negatieve) publiciteit Amy’s roem vergrootte, maar dat deze haar familie veel pijn hebben gedaan.

DOCUMENTAIRE ‘AMY’ (2015)

De documentaire Amy laat aan de hand van archiefbeelden en interviews met vrienden en familie en mensen uit de muziekscene (onder andere Mark Ronson, Pete Doherty en Bryan Ferry) zien hoe Amy van een veelbelovend talent uitgroeide tot een wereldster. Het laat ook zien hoe de roem uiteindelijk een zware tol eiste en haar leven negatief beïnvloedde tot aan haar tragische dood. De documentaire, die geregisseerd werd door Asif Kapadia, deed het enorm goed en kreeg de Oscar voor Beste Documentaire in 2016. 

Het maken van de documentaire ging echter niet zonder slag of stoot. De familie van Amy Winehouse beschuldigt de regisseur Asif Kapadiaan het verdraaien van feiten en ondanks hun aanvankelijke medewerking, distantiëren ze zich uiteindelijk van het eindresultaat. Met de documentaire Reclaiming Amy doet de familie in 2021 een nieuwe poging om het leven van hun geliefde Amy op een eerlijke en volledige manier in beeld te brengen.

 

FILM ‘BACK TO BLACK’ (2024)

Je kunt je afvragen wat er na de talloze boeken en documentaires nog over Amy te vertellen is. We zijn 13 jaar na haar dood op de hoogte van de drama rondom het drugs- en alcoholmisbruik, de dronken optredens, haar slordige paparazzi-foto’s en het giftige huwelijk dat haar uiteindelijk het leven kostte. Maar Taylor-Johnsons muzikale biopic Back To Black laat Amy’s levensverhaal zien zoals we dit nog niet eerder hebben gezien. Deze film vertelt het verhaal van de persoon Amy, in plaats van haar carrière.

De film kon van te voren al rekenen op veel kritiek van de fans, onder andere omdat haar vader Mitch en ex-partner Blake wel heel rooskleurig werden neergezet. In werkelijkheid hadden de twee mannen volgens fans een negatieve invloed op Amy maar Blake’s schadelijke rol komt niet echt aan bod, en Mitch’s invloed (en de wens om geld te verdienen aan het succes van zijn dochter) lijkt zelfs volledig genegeerd te worden.

Geen zin om je door alle boeken en documentaires over Amy heen te worstelen? Luister dan gewoon naar haar legendarische songs 'Rehab', 'You Know I'm No Good' en 'Back To Black' op KINK.nl/live, via de KINK app, DAB+ of FM.

Datum

23 juli 2024

SHARE

NU op KINK

Depeche Mode

People are People

Gedraaid op KINKOpen

Stuur ons een berichtje